Thursday, December 29

anak oOo anak!!

Entry for my son Rafeeq Nazmi bin Ahmad Nazri --->
but just a picture ;)

ngantuk la ibu (^_^)

jari-jemari yg sihat+sempurna >> syukur

 yess!! rafeeq lasak :)

tenyuuummmm on 7.30am

Cahaya Mata adalah satu anugerah yang tidak ternilai dan sempurna sudah sesebuah keluarga dengan memilikinya..

Sering berdoa agar kebahagian yang dimiliki kini akn b'panjangan sehingga akhir hayat dan sentiasa dirahmati oleh-Nya dan dilimpahkan rezeki..

tak nak pengasuh jage Rafeeq! bia sy jage.. benti kje blh kan.. hihi

Thursday, December 1

MisSiOn uNsettleD

Pregnant suday..
Deliver pun suday..
Berpantang?? owh yang nie sedang.. hihi (*_*)
So ape yang tak suday lagi??? haa.. byk lagi meh..
Dan yang tak suday suday adalah --->

  • Menelan Jamu
  • Berurut + Bertungku
  • Stretch Marks perlu dihapuskan
  • Uneven Skin Tone perlu dieven balik klu tak buruksss
  • Memanjakan diri di SPA (Berurut and g SPA lain oke.. hihi)
  • Berbengkung (kasi slimmmm baekk punyer.. haha)
  • Menyah parut2 jerawat dimuke akibat perubahan hormon yang terlampau 
  • EBM stock for my baby... oh tidak!! sgt2 penting nie..

banyak kan.. sgt letih utk difikirkan tetapi sy tetap gumbira kerana...

i got my ideal weight back!! jgn jelezzz.. haha

Wednesday, November 23

Barbie Doll and The Fairy Tale!!

Jatuh cinta kepada Cik Barbie Doll and The Fairy Tale!!!



  • Cantik
  • Gorgeous
  • Baik
  • Sweet
  • tp sayang die hanya PATUNG!!

Malaysia Tanah Airku..

Assalammualaikum Malaysia!!
about bola Malaysia vs Indonesia Sukan Sea???
alamak! da lambat tuk post entry nie tp ade aku kisah??? hahaha..

So, bola, bola dan terus bola... and finally goooolllll!!!!!!!!
sgt berpuas ati walau pun minit ke 5 tu indonesia gol dulu n jiran umah mentua aku menjerit sambil berlari kuar umah menuju pintu umah mentua aku.. wah wah suke korang ek dan kami?? hanye diam membisu sambil senyum t'kebil2 dan dgn xnk ngaku kalah + egonye menjawab 'alaaa saje bg peluang' hahaha (jiran mentua aku org indon dan hubungan jiran akrab)..

Jerit la korang wahai warga indon sbb yang pasti kemenangan berpihak kepada kami Harimau Malaya!! Auumm (jiran mentua terus diam membisu bile kalah dan kami menjerit, cube 2 tahun lg ye pak.. hahaha)

yayy!! Malaysia menang!!

Malaysia vs Indonesia Piala AFF 2010 

disaat kemenangan

*nasib baik keeper Malaysia Terbaik.. =)


Friday, November 11

Muhasabah Diri

  • Sesungguhnya disebalik dugaan serta ujian yang dialami ketika ini t'dapat seribu limpahan rezeki yang diberikan oleh-Nya kepada sy, suami serta anak..
  • Jika terus bersabar, berdoa serta bertawakal insyaAllah kelak akan dikurniakan sesuatu yang lebih indah kerana --->
Setiap sesuatu yang terjadi pasti terdapat hikmah yang tersembunyi..

Tuesday, October 11

budak buncit..

iye! saya ngaku saya buncit.... hihi


 

kawan+teman+sahabat lame

saya rindukan mereka --->

oke! time utk gelak sakan...

las year at mc'd..

1 2 3 pose...(mata antu)

Monday, October 10

10.10.10 to 10.10.11

Syukur Alhamdulillah...
hari nie genap setahun perkahwinan 'Annazri'.. 
pejam celik pejam celik da setahun aku kawen... btl ke nie? betul ke nie? ishh betul la wahai anna! terima la yg kamu da setahun bergelar isteri kepada si nazri tue (jd ubah sikap anda jd lebih matang oke.. hehe)

Yg paling best, less than a month dpt pewaris pulaakkk... 
anugerah yang tidak terhingga! Terima kasih Ya Allah..
(jd stand by utk kamu berjage mlm ye ibu.. oh tidak!!)

Lastly, mohon doa kamu sume agar bahtera yang dibina selama setahun nie kekal abadi sehingga akhir hayat...

Tata.. luv u alls..
suprise cake form hubby
 

Thursday, September 22

....SyUrg@ CiNt@...

Hye korang.. Assalammualaikum :)
juz nk syer sumting, td ade jamuan raye peringkat jabatan n sy dpt hamper nombor bertuah.. jelez x?? hehe..
tak la, sbnr nk sharing ngan korang, lately nie ade la sorg kwn sy msj n dlm keadaan yg sgt kecewa die tnye "anna, teruk sgt ke aku nie smpi org tolak aku (cintanye... wah gituu kannn...) sbb aku tak de harta, kje xbgus n family biase2 jerk??"... then sy pun jd kaget pastu cam t'kebil2 jap cane nk jwb msj die tue..
Then dlm beberapa minit sy pun jwb, "xteruk pun, asl ko keje tetap n mane tahu rezeki akn dtg jd lebih baik n lebih murah kann selagi ade usaha".... bersabar la wahai teman..

Sbnr nye kan korang, mmg skang da jd trend pempuan akn cari lelaki yg ade duit, kje bagus, kete, hensem ckit (kdg2 xhensem tp sbb duit berkepuk so nmpk la lelaki tue hensem sesangat sangat nye)... busuk2 pun pempuan akn cari lelaki yg bile nk duit dpt time tue gak.. sbb lelaki tue kan kje cop duit tuk pempuan.. hahaha..

Jgn la bersikap begitu wahai sang wanita, duit bkn penjamin kebahagiaan korang.. yeeee betul skang mmg semuaaaaa pakai duit, nk masuk toilet pun duit (tp toilet Midvalley free.. hehe)... tp klu korang dpt lelaki b'duit tp xdpt jage+bimbing korang dgn baik cane ekk n dpt lak lelaki b'duit tp tak berapa dlm iman sgt (solat pun tunggang langgang) so cane die nk bimbing korang plak+bile kawen ade lak anak, sape nk bimbing klu bkn si suami kan..

Lelaki xb'harta bkn la bermakne lelaki tue xblh jge korang sang wanita nie dgn baik, bg sy lelaki ade kje tetap+iman+usaha+tanggungjawab itu sudah memadai.. paling penting is iman sbb iman tue la yg akn bw korang n lelaki tue hingga ke syurga insyaAllah.. lelaki yg blh bimbing korang+anak2 nnti.. iman yg akan jd penjamin bkn duit @ harta..

Renung-renungkan la & Selamat Beramal :)

Lelaki Berharta + Tiada Iman = Boleh senyapkan korang ngan duit je laaaa..
Lelaki Berharta + Iman = Alhamdulillah.. Rezeki akan lebih diberkati...
Lelaki Tanpa Harta + Tiada Iman = Elakkan la tp if nmpk si lelaki nk berubah ape slh nye kite lak bimbing,  xpun suh masuk mane2 class fardhu ain..
Lelaki Tanpa Harta + Iman = Allah tidak lupe golongan seperti ini tp Allah sedang menguji golongan ini.. Dgn  usaha+sabar+doa+tawakal insyaAllah kelak Allah akan memberi kan ia kekayaan samaada di Dunia @ Akhirat..

Message by : Sang Teman yg bernama LELAKI (kesian die)...

Friday, September 16

yayy!! shaye demam..

Hai guys..
beberapa hari kte menyambut bulan syawal akhirnye sy demam jugak.. bkn seronok tp mmg sy ptt kene sbb lepas bergelen2 air sejuk sy minum, mcm2 bnda sy mkn tanpa pantang sbb konon nye nnti pantang 44 hari tu mcm 44 thn jd skang la belasah je ape ade dpn mata (halal only) hehe..

hari nie sy g open house officemate dlm keadaan yg sgt tak selesa sbb bdn panas + flu jd mmg tak senang duduk.. bersin tue tak yah cite la, rs nye da ratus2 kali jd byk la virus2 sy sebarkan (walaupun tutup mulut ngan tisu) sori ye kwn2..

bile da demam nie of coz la da termenyusahkan husband sy kan.. mintak mcm2 n of coz sgt2 sy tak msk n kene la die g beli.. (sampai ati kamu anna).. dan yg paling kesian anak sy dlm perut sbb da tentulah klu si ibu sakit baby pun sakit.. (sy la ibu yg jht ckit, ckit je oke) hehe..

oke hbs bebel da dan sy nk rehat.. doakan sy sihat ye.. Amin!!

next open house @ open office = 20hb = HR Department 2011
                                     = 22hb = Corporate 2011
                                     = 23hb = Perbadanan Putrajaya 2011

of coz ais lg la nie, tp insyaAllah kali nie akan control...




Tuesday, August 23

whEn i gOt a fLu =(

hye guys!! 
i got a flu sickness today setelah sekian lame gak la xkene..

wat should i do???

should i  -> juz sleeping (tp nnti pose jd makruh lak)
             -> take my ubat! (argghhh!! sah2 pose aku batal)
             -> call aircond maintenance (bunyi aircond mcm ribut taupan)
             -> or juz ignore (hisshh mane blh, da parah nie!)
             -> juz going home.. oh tidak!! (3 o'clock already!)
             -> no idea anymore!!

but plizzz.... tak tahan suday!!


gantung tisu atas kepala.. ermm bernas gak idea nie... hihihi













*bile kurang vitamin C dlm bdn.. huhh!

Thursday, August 18

mood: raye was coming dear (:

Assalammualaikum...
kejap je mase berlalu da nk hbs pose pastu raye... best nyeeee.. 
raye la feel paling best lps umat islam berpuase selama sebulan (sebulan ke??? tetttt) hehe.. 
raye nie korang raye mane?? yg da ade suami/isteri berebut nk balik tak?? msti la kan.. hehe.. cuti da apply?? kete da servis?? baju da beli?? cantik tak?? byk tak soalan sy?? hehe

nak tau tak?? (korang tak nak tau pun sy nk btau gak) =).. 
tahun nie 1st time nie sy beraya dgn en.suami dan of coz la bnda2 br jd seperti:
  • Giliran balik kampung - thn nie 1st dan wajib la gdo2+merajuk2+rebut2 nk balik mane dulu kan jd  keputusan nya balik rumah parents sy dulu sbb sy preggy and mane larat nk jalan jauh.. (alasan yg sangat munasabah) bijak x?? hehe
  • Tema raye - 1st raye kaler hitam sempena berkabung sbb xbalik rumah hubby dulu.. haha... gurau jerk..
  • Saiz baju - baju xde saiz weyhh... da jpe kaler hitam tp saiz laakkk.. adohaiii... parah!
  • Cuti raye - kene adjust la dua2 nye cuti.. mcm sy cuti byk lg so blh la amek sesuke tp cuti hubby nye tak byk jd cuti tnpa gaji la nmpk nye... (naik keje pose balik sbb da kopak) haha..
  • Duit raye - thn lps sy bg gak tp anak buah tak seramai thn nie, uwaaaa thn nie berlipat kali ganda... (korang ade duit tak?? pinjam ckit.. hahaha)
nie di antaranye je tau, tp xkan la nk btau sume.. nnti kantoi lak...
yg penting raye thn nie da cukup kouta sbb ade hubby n bdk dlm perut pun raye gak tau.. 
akhir kata, hbs kan pose dulu br pk raye oke! 
sy n hubby gedik keriangan

yayy! mlm raye g KL borong ape ptt.. syok nyerr!

Tuesday, August 16

kempunan baju raye plak~~

Haishh... baju owh baju.. raye owh raye.. perut owh perut.. uwaaaaa...
Tahun nie kempunan suday tuk pakai comey2, cutting2 gitu, jgn sebut2 kebaya la, kurung pun aku xmuat tau... jgn ko mimpi anna, ingat ckit perut kamu yg sdg membuyung tue.. adohaaiiii..
fesyen thn nie of coz + harus + wajib ko pakai jubah oke.. klu nk glemer gak pakai la dress yg cantik2 gitu, itu pun klu dress tue tak ber'cutting' sbb skang asek jpe yg cutting je kan... huhu

jom tgk pic baju2 fesyen skang... alaaa bj yg aku tak leh pakai tue.. hehe



rambang mata + kembang hidung je tgk kannn....

say no too bj kurung ape lg bj kebaya..
Pss : tue la anna, len kali jgn noty2... kan da membuyung.. hahaha





Friday, August 5

Manusia sekarang semakin KEJAM+ZALIM!!

ANGKAT...anggota polis mengangkat mayat yang ditemui.
ANGKAT...anggota polis mengangkat mayat yang ditemui.

NGERI...kaki yang ditemui dalam tandas.
NGERI...kaki yang ditemui dalam tandas.

AMPANG: Misteri penemuan anggota badan yang dikerat lebih 15 bahagian di beberapa tempat dan dalam tiga bungkusan plastik di sebuah pangsapuri terbiar di tingkat lima Blok Chryssa, Apartmen Astaria, di sini, terjawab apabila ia disahkan milik seorang wanita dan seorang kanak-kanak.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya, Asisten Komisioner Amiruddin Jamaluddin, berkata anggota badan yang dikerat itu milik wanita dipercayai berusia 20-an dan kanak-kanak lelaki berusia lima hingga enam tahun.

“Hasil bedah siasat mendapati anggota badan yang dimasukkan dalam bungkusan plastik itu milik kanak-kanak manakala anggota badan yang ditemui dibuang di beberapa tempat termasuk tandas milik seorang wanita.

“Bagaimanapun, identiti kedua-dua mangsa itu belum dapat dikenal pasti. Cap jari mayat wanita sudah diambil untuk semakan lanjut,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Menurutnya, polis masih menyiasat kes terbabit bagi menyemak laporan kehilangan individu selain beberapa perkara lain yang boleh membantu siasatan.

Pihaknya tidak menolak kemungkinan dua mayat terbabit mempunyai kaitan talian darah, namun identiti mangsa dan punca kematian masih dalam siasatan.

Harian Metro semalam melaporkan bau busuk di sebuah pangsapuri sejak Sabtu lalu terbongkar apabila pihak pengurusan menemui kaki kiri manusia yang sudah berulat dan beberapa organ manusia dalam tandas di tingkat lima Blok Chryssa, Apartmen Astaria, di sini.

Difahamkan, beberapa anggota badan manusia turut ditemui dalam tiga bungkusan plastik di atas siling tandas dan beberapa tempat dalam rumah berkenaan.

Dipercayai mangsa dibunuh tidak lebih dari seminggu lalu sebelum anggota badannya dikerat melebihi 15 bahagian.

Thursday, August 4

aku terima NIKAH nye

Hye suami2, isteri2 dan bakal2 suami dan isteri..
wah wah wah... bace tajuk jerk da dok sengih sorg2 ek.. suke korg ek bile nk kawen, bagus la bahagia jerk.. :)
tp perkahwinan bukan la sesuatu yang indaaaaaaaahhh sentiasa korg2 ye, byk yg korg kene tempuh... (sambil jari goyang-goyang tanda pdn muke).. hehe

utk pengetahuan korang, masa akad nikah tue mmg seronok lagi2 bile bakal suami korg tu dpt sekali lafaz je time nikah tu tp korg pernah tak t'fikir perkataan 'Aku terima nikahnye" bkn sekadar terima nikah jerk tp terima mcm2 weii...

antaranye ialah ---->
  • Tanggungjawab
  • Keluarganye
  • Amanah
  • Sabar
  • Dugaan
  • Tolak ansur
  • Pemendam rasa (klu lame2 blh jd dendam, jd baik luahkan)
  • Susah nye
  • Bebanan (bagi yg xpndi solve problem)
  • Pengorbanan (give and take)
  • Bahagianye (tp xsepanjang nye rs bahagia nye...bak kata pepatah 'lidah lagikan tergigit inikan suami isteri')
  • Ish byk lagi la.. x terkongsi da wei..
Soo, hadapi la dgn tenang kerana setiap mslh ade jalan penyelesaian cume antara kuat ngan xkuat jerk nk tempuh..

Moral : Cari la suami/isteri yang berpendidikan agama, yg blh mendidik si isteri dan anak2 dgn penuh kasih sayang.. pendek cite yg akan kte jpe balik di SYURGA nnti.. Amin!! 
maseh... (^__~)


Wednesday, August 3

Selamat Berpuase..

Assalammualaikum....

Lambat betul sy post entry puase nie kan.. hehe.. xleh awal-awal nnti bertindih-tindan ngan org lain nye ucapan..
3 hari sblm pose aritue sy ade dgr ceramah ramadhan, Ustaz Zawawi tau yg bg ceramah, alaa ustaz yg hensem2 tue.. hehe..
slh satu pesanan ustaz dlm ceramah tue, ustaz suh kte umat islam nie minta maaf kpd sume org dgn cara tulis kat kertas ngan cara ape sekali pun pastu bg kat org tu dgn tgn tau tp jgn tulis name.. hehe.. korg phm x?? xphm xpe, sy phm puase2 nie mmg lmbat ckit nk pickup kan.. hihi.. so, sy pun wat la tp xtahu nk bg kat sape coz rmi sgt kot.. haa nie la antara hasil2 nye..

  nie sebab cdey sgt sbb byk dosa kat org

haa.. say no too selamat hari raya coz korg kene pose penuh dulu br raye kwn2

please la maaf kan kesilapan sy wei, sy nk masuk syurga.. pliizzz..

akhir kata, 
dilarang mengumpat oke..
Semoga Ramadhan kali ini lebih diberkati (:


Tuesday, August 2

Saturday, July 23

bEluvEd SiS

dis entry for my sister ------> name is Syazwanie Azizan..


 



she is = a bit stubborn.. kehkeh
         = seorg photographer..
         = kuat enjoy and lepak2 tp die nie ade target dlm hidup tau.. 
         = ex-student tuk kos masak- memasak.. (haha... kantoi suday)
         = sgt kuat menyakat aku.. (derhaka bdk nie.. hehe)
         = disayangi ramai..
         = kuat menyakat ayah and ibu... haha
         = yang paling penting, di sayangi oleh shaye.. hihi

die selalu pesan kat saye : "akk, please stop membebel"
saye selalu pesan kat die : "adik, dgr ckp akk blh x, jgn dgl2 sgt"
n bile ktorg kuar, org selalu ckp : "korg nie adik beradik ek?? and kami akn jwb yesss we r.."


Tuesday, July 5

**kemengidaman**

hye sume =)
sy preggy 5 bulan da n mkin mcm2 nk mkn laa...
bile preggy nie mcm2 yg sy nak... tp nsb baik lah yg senang2.. n ape kate kamu2 sume blanje sy slh satu yg kat bwh nie ----> pleaaaasssseeeee.. huhu
1. mocha ice blended by secret recipe.. (lazat nye minuman nie.. sluurrrpppp)
2. nie air kelapa fresh.. tanpa gula n ais.. Ya Allah sedap nye kalau dpt time panas2 n air nie b'khasiat.. nnti baby pun bersiihhh jeerr...
3. kopie satu mmg terbaik la.. beli la air ape pun kat sini tetap terasa kelazatanye esp my fevret mocha ice blended.. (tak dpt yg secret recipe nie pun jd.. hehe)
4. n lastt... indulgence cake by secret recipe.. huhu.. 

indahnye kehidupan bile bakal b'gelar ibu nie..
lagi indah klu ape yg sy nk tu dpt kan.. alahaaaaiiii syok nyeeeerrr...



Thursday, June 16

mampu menangis je..

menangis, menangis dan terus menangis, nie je la yg mampu aku wat klu aku stres yg amat sgt..
pagi-pagi lagi aku da di blame oleh org2 atas.. org len wat org len tanggung.. adil ke?? org laen punya arahan aku yg kene hadap.. btl ke cara tue?? sbb ape org wat camtu,, sbb aku nie sekadar kuli batak kat sini n sbb aku yang wat tindakan seterusnye tp atas arahan sape?? npe tak mrh or blame or luahkan ape yg sakit ati sgt tu kat org atas?? nape aku gak kene?? 

org hanye nmpk kesalahan aku sbb aku yg wat tindakan susulan so mmg sah sah la org blame aku tp bile aku ckp sume nie aku sekadar ikut arahan dan siap mention name tp nape trus aku yg kene? sdgkan sblm aku wat tindakan aku sendiri da bincang dan org yg sepatutnya b'tanggungjawab mmg still ngan arahan wlupun telah diberitahu ape mslh yang kan timbul.. tp npe slh aku gak? npe aku gak kene tanggung sume nie? org yg sepatutnye kene hentam duk senang lenang.. huh.. adil ke cm tue??

sgt terkilan klu nie trus jd.. ujian Allah kat aku tuk arini, sblm nie dan keje nie..
bile da jd camnie, teringat ayat sorg kwn ----> kalau la aku boleh berterus terang dan btau ape yang terbuku kat isi ati nie alangkah best nye.. lebih seronok lg klu aku jenis yang bersuara lantang.. huhu..

* terkilan yang amat sangat dengan keadaan nie..

Thursday, June 9

Mutiara Kata a.k.a Kata Hati

Psssss... hehe.. 
hello hello!!


sekadar ingin berkongsi dengan korang kerana kata- kata di bawah penenang jiwa dan memberi semangat..


jom bace!!

* Mimpi tidak akan menjadi kenyataan jika kita asyik tidur.

* Orang yang bijak mempelajari banyak perkara daripada musuhnya sendiri.

* Terdapat banyak kemungkinan untuk gagal kerana kejayaan hanya boleh dicapai dengan satu perkara iaitu USAHA.

* Ketika ditimpa bencana, kita akan mengenali yang mana satu lawan & yang mana satu kawan.

* Pemimpin yang baik akan memikul kesalahan & tidak mengejar nama.

* Rumah tanpa buku umpama bilik tanpa tingkap.

* Kebocoran yang kecil masih boleh menenggelamkan sebuah kapal yang besar.

* Tiada hadiah yang lebih berharga daripada nasihat yang baik.

* Nyanyian ibu untuk menidurkan anaknya ketika kecil adalah suara yang paling merdu di dunia.

* Tanpa permulaan, anda tidak akan sampai ke mana-mana.

* Berdoa dan meminta bukannya perkara yang sama.

* Kegagalan adalah permulaan kepada kejayaan.

* Fikiran membawa kepada pekerjaan. Pekerjaan membawa kepada kejayaan. 
Kejayaan membawa kepada impian.

* Sahabat yang baik adalah orang yang bercakap benar, dan
bukannya hanya membenarkan kata-kata.

* Jika anda bersahabat bersiaplah untuk berkorban demi sahabat
anda tersebut.


Wednesday, June 8

cemerlang, gemilang, terbilang

hye hye hye!!
td br tgk berita tv3, pelajar SPM 2010 yg mendapat 10A tdk m'dapat tmpt di Kolej Matrikulasi sbb pihak Kolej Matrikulasi t'paksa m'buat saringan iaitu dgn m'dpt 10A+ tuk 4 subjek iaitu mate, add mate, fizik n kimia barula ditempatkan di Kolej Matrikulasi..

waduuhh waduuhh.. korang blh bygkan tak betapa ramai nye bdk yg pndai2 skang..
klu dgn 10A pun susah nk jejak kaki ke Matrik ape lg yg dpt kurg dr itu.. 

klu dulu aku blaja btl2 msti jd lebih baik dr skang tp aku sgt yakin bahawasanye... chewaaahh
Gagal Sekali Bukan Bermakna Akan Gagal Selamanya!!

*anak ibu nnti blaja rajin2 ye..

Friday, June 3

bile anda stress.. ape anda lakukan??

 korang stress?? jom blaja cara atasi nye.. check it out ---->

Stress merupakan gejala keseimbangan diri terhadap perubahan sama ada dari luar mahupun dari dalam diri sendiri. Jika seseorang berada dalam keadaan stress, maka keseluruhan pola hidup dan kesihatannya juga terganggu sehingga produktiviti kerjanya menurun. Kenali cara bagaimana untuk menangani stress.

1. Dapatkan sokongan daripada ahli keluarga, raka, pasangan atau kaunselor.

2. Sembahyang serta mengingati Tuhan dan menyerahkan segala usaha kepada-Nya.

3. Lakukanmental-excercise. Biarkan otot-otot berehat, atur nafas dan bayangkan perkara-perkara yang sejuk dan menyamankan. Lakukan selama 20 minit, ia berupaya juga mengurangkan sakit kepala, tekanan darah tinggi dan kesukaran tidur.

4. Doa merupakan salah satu cara paling berkesan untuk menghilangkan stress. Pengucapan doa penuh ikhlas dan pasrah akhirnya menimbulkan kedamaian dan ketenteraman.

5. Mengubah susun atur alatan atau perabot di rumah. Lakukan bersama keluarga untuk mendapatkan suasana persekitaran baru.

6. Membentuk pengurusan masa yang baik.

7. Menerima stress sebagai sebahagian daripada hidup. Stress adalah keperluan dalam kehidupan untuk kita bergerak ke hadapan serta untuk meningkatkan kualiti kehidupan.

8. Bersedia untuk berkongsi masalah dengan orang lain. Pilihlah orang yang boleh dipercayai untuk meluahkan masalah yang menyebabkan tekanan kepada kamu.

9. Terima kelebihan dan kekurangan diri sendiri.
 
10. Jangan terlalu memikirkan kritikan yang diterima. Anggaplah kritikan sesuatu yang membina. Jika kritikan itu keterlaluan, ajaklah berbincang dengan cara baik.

11. Lakukan perubahan yang baik terhadap diri kamu. Bersedialah utnutk menerima saranan daripada orang lain dan belajar untuk berkompromi.

12. Jaga hubungan baik dengan orang lain. Hubungan yang baik menjamin kehidupan bahagia.

13. Ketawa dan berseronoklah. Ketawa adalah respon psikologi terhadap humor, jadi lakukan humor untuk mengawal situasi yang tegang.

14. Bergaul dengan orang positif kerana ia membuatkan kita berasa turut positif dan selesa. 

ha da dpt so ape lg let's do it!!! caiyok.. caiyok...

maseh =)

Thursday, June 2

adakah aku...

tengah drive balik umah tetibe je aku t'pk sesuatu kelemahan dan mgkn itu aku..
jom bace ---->

  • adakah aku... nie seorg isteri yg baik dimata si suami..
  • adakah aku... seorg anak yg baik utk ibu bapa aku..
  • adakah aku... seorg wanita yg redha dan b'hati kental.. ermm korg rs cane ek..
  • adakah aku... tlh b'jaye.. (jika suday b'jaye tdk b'makne kte xblh mencari lg kejayaan kan..) =p
  • adakah aku... seorg yg garang.. uwaaa rmi yg ckp n kdg2 mmg ade btl nye.. hehe
  • adakah aku... sgt degil?? ha nie mmg btl pun..
  • tp nie yg aku plg b'tanda tanye.. adakah aku seorg yg disenangi oleh semua org yg berada disekeliling aku sbb SAYA ADALAH SEORG INSAN YG LEMAH DAN MUDAH MEMBUAT KESILAPAN..
errmm.. korg sure penah rs camnie kan, sbb kte nie bkn lah sempurna dan msti cube menjadi seorg yg sgt sempurna kan..

nasihat sy sbgi insan yg lemah juga, jgn t'lalu mengejar kesempurnaan krn baik buruk yg ade pd kte ada hikmahnye dan akn ade org yg akan menyempurnakannya..

tata =)


sAngguP ker???

hye ladieesss n sang isteri2 sume..
hehe.. pg2 arini aku da dok b'gosip psl saleh yaacob.. beristeri EMPAT sudayyy.. cukup suday kuota kamu ye en. saleh..

dok cite2 psl kehidupn saleh, rezeki die n kemampuan die. waaahhh byk nye duit die n murah nye rezeki yg Tuhan beri kpd die.. Syukuurrrr.. n cite la psl kesanggupan isteri2 saleh.. payung emas akan diperolehi apabila di akhirat kelak... InsyaAllah.

pastu lak tetibe ade sorg hamba Allah bg sokla kat aku.. Na, klu laki ko nk kawen lg satu ko bg x?? yg aku nie da t'cengang.. haaa apeee?? soal lg skali.. ape la korg nye soklan nie weeeiiii... adeehhh... haha.. aku pun dok la pk jap n at last aku jwb ntah la, benda tak jd lg la weeii... nnti kang skang aku ckp aku xbg tkt lak jd kann... dorg nie gelak jerk. hampeehh.. soklan agak maut tue weii..

yg dorg nie dok jw aku ok jerk tp dgn syarat yg mcm2... eleehh ye la tue, sanggup ke wei.. skang laki blik lmbt ckit jerk da dok pk lain, sms n call b'kali2 nie kan nnti balik tido b'gilir2.. wakakaka...

by the way, aku sgt tabik pd kesemua isteri2 saleh tue, sgt redha dan sgt menerima n sgt open... tahniah ye pd kamu berempat... jom check it out gmbr kawen saleh br2 nie.. ----->
alamak!! xleh nk post lak gmbr dorg nie nnti la k.. hehe






Wednesday, April 20

tahniah!!


hehe... (tetibe jerk gelak gatal kan) =)
korg tau tak wut the meaning of dat double line on pegnancy test tue?? hehe (amboi sonok ko ek anna) of course la pegnan kan.. xkn positif drug lak.. ish simpang 4! haha..

tanggal 15 Mac 2011 (subuh) tau, aku nekad tuk cek sndiri sbb teeetttt haha..
ok da urin kat bnda alah nie aku pun bia, selalunye aku tgu je line tue naik tp kali nie g solat subuh dulu then nk mandi aku br tgk.. ms tgk tue -----> haaa 2 line?? bia btl?? ke bnda nie rosak.. haishh..
tp xpe, aku pun g la kat hubby aku then tnjuk bnda alah nie.. korg nk tau die jwb ape.. 'da naik 2 line ape mksd die syg?? aiyaakk.. nsb la ko nie lelaki jd phm mgkn tak tahu (hangin giler aku time tue) pastu die ckp bnda nie rosak nie.. so aku pun wat biase je wlupun 50% feeling sgt sonok..

so pg tue gak (feel excited + worried) aku g klinik tuk double confirm.. (bile da double line mstila nk double cek plak kan).. doc pun suh la g urin blik then duduk dlu nnti die pggl blik.. (time tue dup dap dup dap jantung aku coz tkt tetibe lak 1 line)
after 3 minit (siap tgk jam tau) camtu aku pun msuk balik bilik doc.. mata aku xpndg doc da tp pndg bnda alah nie yg da siap atas meja die.. nurse pun da sengih2.. sblm duduk siap tinjau2.. (sgt gelojoh kamu anna) then doc pun ckp 'TAHNIAH!!' waaaaahhhhhhhhhh time tu Tuhan je yg tau ape aku rs (xsbr nk btau sume org yg selalu cbuk tnye pdhal br je kawen, saba la beb) hehe.. saaaaaaangat bersyukur! doc pun btau la aku da 8 mgu n due date aku.. sgt excited!! (aku nk jd mak org da) toiinnggg.. hehe (sape suh gatal kawen awl kan kan kan) haha..

tp finally! aku dpt wat hubby, my parents n parents in law sgt HAPPY! Anugerah Tuhan yg tiada nilainya ^__~

 n dis is ANNA SOON!!
'time nie blum kawen tp ade gatal2 nk kawen la' haha









Saturday, April 16

keSAYANGan

hye.. sy nk cite sape kesygn sy.. nk tau tak sape ksygn sy..xnk tahu pun sy nk btau gak..
jeng jeng ----->
 of course la abah n mak.. nana syg sgt mak abah..
ha nie la angah & my sis in law yang saaaaaangat best... dorg nie gilerrzz... same jerk dua2 nye pangai.. nmpk x bdk kecik t'selit tu, ha tue la die anak buah sy.. xpe, jap g kte cite psl die.. skang tgk sape the next.. ---->
 hehe.. malu la.. nie la die SUAMIKU dunia akhirat InsyaAllah.. time nie blm kawen lg... =) 
kwn2 ofis selalu ckp, susah nye nk tgk muke nazri btl2 sbb klu jpe sure pakai topi.. n sy jwb rmbt tengah2 die botak sbb tue die pakai topi.. haha.. sori syg t'mengumpat jap.. dulu la die suke pakai topi tp skang x da.. sgt2 kurang sbb sy la penghalang nye.. 
toinnggg ----> dussshh..
and nie die ANAK BUAH SYG sy.. si amoi Raisha Irdina.. comel kan?? bdk nie la yg sy sgt rindu even br pas jpe.. n klu jpe sure amek gmbr latest die or video telatah die.. sgt cute.. 
time nie pggl je then trus pndg sbb bdk nie sgt alert ngan kamera skang, die ikut pangai m/lang die kot, suke perasan.. haha

wat mse nie, sy upload yg nie dulu la ye sbb mereka di atas nie yg plg penting dlm hidup sy.. mereka segala2nye.. tanpa mereka sape la sy kan..

akan dtg sy akn kisahkan kisah lain lak.. 
tata, luv u alls..







Thursday, April 14

coretan Wardina Safiyah dlm mengajar anak die menjaga SOLAT.. dan sy jd kan sbgi IKTIBAR.. InsyaAllah

I have to share this with you... because i feel so happy and i feel that all my penat lelah paid off...

I started to make my Amna to solat 5 times a day when she was 7, on her 7th birthday...we had a talk...(check note lama) tapi preparation since 6 la...tapi dari kecik memang selalu ikut2 la kami solat....she hasnt missed her solat since. Walaupun lambat, tetap solat. I made sure of that - because the key is SOLAT ni kalau tak tanam dari kecik memang LIAT nanti....But it is very important to keep this in mind:-

1) kalau kita bagi dia tinggal WALAUPUN sekali nanti we are sending the wrong signal - kena make sure - every waktu without fail, walaupun penat, ataupun lambat

2)l Selalu kalau boleh solat together..mula2 memang kena solat together....kalau tak ada rumah make sure an adult in the house pastikan anak kita solat. (hari tu Amna pergi her reading class, i asked her teacher to take her to the suarau) - lepas solat time tu lah peluk cium, senyum - i always kiss her at the head and say "Barakallahufiha" Ya Allah make my Amna a good Muslim Ya Allah....make her never miss her solat Ya Allah.....kuat2 bagi dia dengar....ps:- kalau kena amik cuti ambillah -  bukan waktu exam je amik cuti - buatlah STEP ini, yakni melangkah ke alam 7 thaun dan tidak meninggalkan solat A BIG Thing! "mama amik cuti hari ni sebab nak pastikan yang adik solat 5 waktu sehari!"

3)Selalu cerita how IMPORATANT it is to solat..how Allah is watching us... how we are good Muslims when we solat, how Allah loves us, Solat tu, untuk kita, bukan untuk Allah.....TAPI selalu jugak cerita yang akan ada orang TAK solat...acknowledge the fact that sometimes we feel lazy to solat....itu semua kerja SETAN! Fight them off....! I tell Amna that even some grown ups tak solat! I tell Amna that....we have to be strong.. we have to tell ourselves we will NEVER miss our solat.....

4)Awal2 subuh ni memang tak bangunkan, tapi as soon as dia bangun pagi, ill ask her to solat straight away.(yes memang leceh..but we have to, and we have to do it with LOVE diselang seli dgn strictness)

5)kalau dia tinggal -  DENGAN sengaja, i take the rotan and hit her on her tapak tangan slowly, just as a reminder. After that i hug her and tell her i love her, and i just want her to remember - and guess what?? memang dia ingat!!! (3 kali baru, i think not bad, sampai satu hari dia terlambat solat, sebab keluar dan memang tak ingat, dia yang suruh rotan) But i tell her kalau TERLUPA atau TERTIDUR its ok...but kena solat terus bila bangun.

Macam ni ceritanya, i told Amna, kalau Ummi ambik Amna dari sekolah lambat, Amna solat dulu Asar kat sekolah....tadi memang datang lambat...i was loking for her..and guess what????

She was actually praying her Asar prayers...sorang je kat dalam surau tu....i wanted to pengsan and cry...she did all by herself.... i pun told her how happy and how proud i was of her...i tanya dia kenapa? dia kata "Amna ingat apa Ummi cakap".....cair nya hatiku ini.

Apa lagi, Ummi ni peluk cium dia....and called nenek at Australia...now im sharing with all of you!!! Because i want us to raise generation of good Muslims that are disciplined, smart, intelligent -that remembers Allah because  the world so BADLY needs good QUALITY Muslims like this!!!

And the foundation is - to start them off right - solat at SEVEN! Yes just as how Rasulullah asked us!

I love you all!!! Good night.....

But the key to all this IS MAK AYAH WAJIB SOLAT dulu...anak ketam tak boleh diajar berjalan terus...fahamkan?

** i took that picture of Amna praying from my table, dia sendiri bangun solat Isyak...without even bothering me..berbunga hati seorang ibu..
** berbunganye hati seorang ibu bile melihat anak kandung menjaga SOLAT tanpa disuruh**

::lagu yg bg kesan kat saye lately nie::

Tajuk : Cuba
Nyanyian : Faizal Tahir

 Cuba kau dengar
cuba kau cuba
diam bila ku cuba
tuk berbicara dengan kamu

Pernahkah kau ada
bila ku perlu
tuk meluahkan rasa hati

Dan bila kau bersuara
setia ku mendengar
agar tenang kau merasa

Siapa
sebenarnya aku padamu
mungkin sama dengan teman lain
yang bisa kau buat begitu
dan bila
tiada lagi teman bermain
kau pulang tuk dapatkan aku
itulah aku…padamu

Cuba kau lihat
cuba kau cuba
renung ke mata aku
bila ku kaku melihatmu

Pernahkah kau ada
bila ku perlu
tuk menyatakan rasa sakit
dalam diri

Dan bila kau perlu
setia ku menunggu
agar senang kau merasa

Siapa
sebenarnya aku padamu
mungkin sama dengan teman lain
yang bisa kau buat begitu
dan bila
tiada lagi teman bermain
kau pulang tuk dapatkan aku
itulah aku…padamu

Maafkan kerana aku tak pernah
terlintas tuk menulis pada mu
salahkan ku
tak mungkin lagi aku meminta
untuk kau mendengar..
untuk kau melihat ke mataku

Siapa
sebenarnya aku padamu
mungkin sama dengan teman lain
yang bisa kau buat begitu
dan bila
tiada lagi teman bermain
kau pulang tuk dapatkan aku
itulah aku…padamu 


mgkn nmpk aku mcm saaaaaaaaangaaaattt hepyyyyyy
tp hakikat, beginilah diriku skang..
but i alwiz love my HUBBY DAMN MUCH!! miawww